Miért éppen... Göteborg?

Ha röviden szeretnénk a fenti kérdésre válaszolni, akkor:

1. Színes, sokszínű város, elég sok programlehetőséggel
2. Közvetlenül elérhető Budapestről bő két órás repülőúttal
3. Hosszabb időt el lehet tölteni teljesen készpénzmentesen (nem kell a pénzváltással vesződni)
4. Teljesen kétnyelvű (igazából többnyelvű, de gyakorlatilag minden szituációban elég volt az angol).



Szóval, miért éppen Göteborg? - kicsit hosszabban: 

Északi országban korábban még nem jártunk, a repülőjegy-kereső pedig Svédország második legnagyobb városát adta ki kedvező ajánlatként. (Ígérjük, a további wikipedia tényektől megkímélünk mindenkit!) Némi Google keresés után már egész szimpatikus is lett úticélunk, mivel megnéztük a lehetséges programlehetőségeket és bizony a túrázás is köztük volt. 
Kell ennél több? Nekünk nem, de akiknek igen, számukra még szolgáltatunk némi muníciót :-)
December révén karácsonyi vásárok, városnézés, fürdőzés, korcsolyázás, kirándulás, hajókázás, szigetvilág felfedezése, botanikus kert (erre mondjuk a tavasz-nyár-ősz határozottan alkalmasabb évszakok), múzeumok, koncertek stb. stb.

Minket ugyebár a túrázási lehetőségek fogtak meg, de előtte mi is körbejártuk a város különböző látnivalóit, sőt utolsó nap még múzeumban is voltunk (ingyen). 

Nézzük a főbb pontokat!

Utazás:
Repülő:
Mindkét nagy fapados társaság üzemelteti a Budapest-Göteborg (ja igen, kint Gothenburg) járatot. Mindkét esetben a Landvetter repülőtér lesz a célállomás, általában a menetidő 2:05 perc.

Közlekedés:
A reptér és a belváros között lehet taxival, közvetlen reptéri buszjárattal és menetrendszerinti járatokkal is utazni.
Mi éjfél előtt értünk ki, éppen elértünk volna egy buszt, ami még félórányira lett volna gyalog az első szállásunktól, ezért előre rendeltünk egy taxit. A taxi este más tarifával számol, mint napközben. A sofőrünk nevét előre megkaptuk (Ali Yusuf), de ezt nem tudom PC módon megfogalmazni: amikor megérkeztünk minden taxisofőrre rá lehetett volna illeszteni ezt a nevet, szóval volt pár vicces beszélgetésünk a várakozó sofőrökkel, hogy Ali-nak hívják-e őket? :-) Beletelt pár percbe míg megtaláltuk egymást, de ez volt kintlétünk legnagyobb kommunikációs gap-je... A taxik egyébként elég újak. 

Visszafelé sima tömegközlekedéssel mentünk, ami nyilván anyagilag kedvezőbb volt a másik két opciónál.

A tömegközlekedésről általában:
A "Vasttrafik To Go" app nagy segítség. Aki ismeri a BudapestGo-t, annak nem lesz újdonság, mert szinte ugyanaz működési metódus, még időalapú jegyet is lehet vásárolni (zónától függően 90 vagy 180 perc). Ha a 90. perc előtt megkezdtük az utazást az utolsó járművön, de az a dugóban álldogál, akkor se lesz semmi gond. Ja, az app elég pontosan mutatja az eltéréseket az eredeti menetrendtől. Volt, hogy korábban értünk be a busszal egy megállóba, mivel senki se szállt fel/le 4 megállón keresztül, de ezt nem várták be. 
A jegyek érvényesek buszra, villamosra és a kompokra is (, de vannak ingyenes kompjáratok is!). A jegy nem olcsó (~1400 HUF), de a büntetési tétel is jóval drágább az itthoninál (~60.000 HUF), szóval mi ezzel nem trükköztünk. 





Az utcán a közlekedő emberek / autósok általánosságban (lényegesen) nyugodtabbak, mint itthon. Szóval a közlekedés Göteborgban és környékén nem a presztizsről és az élet-halál harcról szól. 



Pénzügyek:
A jegyárakból is látszik talán, hogy Svédország nem éppen a legolcsóbb államok egyike. 
Az előny, hogy tényleg KP mentesen gyakorlatilag mindenhol el tudtunk lenni, így nem kellett svéd koronát váltanunk. A szupermarketekben az ételek drágábbak, az éttermekben meg még inkább. 
Ja igen: alkohol. A boltokban csak alacsony (<3,5%) alkoholtartalmú italokat lehet venni. Az ennél "ütősebb" dolgok az állami monopol hálózatban (Systembolaget) találhatóak. Ezeket úgy lehet könnyen felismerni, hogy zöld-sárga logóval rendelkeznek és baromi sok ember tartózkodik bent nyitvatartási időben :) Nem csoda, mivel a kocsmákban két sörért simán 6-8000 forintnyi SEK-et is elkérnek.




Szállás:
Szerintünk érdemes valamelyik központi kerületben foglalni, ahonnan gyalog bejárható a belváros. Így elég sokat tudunk spórolni az utazási költségeken és időn, illetve ezek a belső kerületek (elvileg egész) biztonságosnak tekinthetőek.  
Mi a közös fürdőszobás szállásokat aránylag jó áron tudtuk foglalni, ezek rendszeresen takarítva voltak. 







Nyelv:
Tényleg a legelső percekben a taxisofőrünkkel volt némi kommunikációs zavar, de ebbe a telefon recsegése és az ő kvázi lustasága is belejátszott. Egyébként a 12 éves kislánytól kezdve, a 30-as szupermarket árufeltöltőn át, a 60 körüli tetőfedőig mindenki tudott valamilyen szinten angolul. Volt, aki németül is.

Időjárás: 
Igen, hidegebb, mint itthon és télen a napok is rövidebbek, de azért nem volt vészes. 
Utolsó nap volt -10 és -7 °C között, de akkor ki-be járkáltunk az épületekből és még múzeumban is voltunk. Szóval túl lehet élni megfelelő öltözködéssel :-)




A konkrét program és túra lehetőségekről, valamint a Göteborg melletti szigetvilágról általánosságban a következő blog bejegyzéseinkben olvashattok majd.

Ha érdekel Titeket a többi kalandunk, vagy csak szeretnétek szép képeket nézegetni, akkor kövessétek figyelemmel az  Insta oldalunkat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négy nap a Halászok útján

3+3 pont - mit szerettünk és mit utáltunk Indiában

Lisszabon - az ellentétek fővárosa