Oké, Göteborg! De mit csináljunk ott?

Az előző bejegyzésünkben Göteborgról általánosságban olvashattatok, de most nézzük meg egy picit konkrétabban a különböző programlehetőségeket:


   
Látnivalók a vízpart mentén:

Skansen Kronan: egy 1600-as években épült erőd, ami a lehetséges tenger felől érkező dán támadások kivédésére épült. (Ezt szintén nem a Wikipédiáról, hanem egyik korábbi szállásadónktól tudtuk meg, aki elmondta, hogy Dánia és Svédország rengeteg háborút vívott egymás ellen a történelem során és egyáltalán nincsenek meggyőzve róla, hogy soha többet nem fognak a jövőben már hadakozni.) Az erődhöz némi séta révén jutunk fel, de vigasztaljon, hogy az egész környéket elég jól be lehet látni fentről. Készüljünk fel rá, hogy rengeteg macska fog minket megkörnyékezni odafent :-) Ha szemfülesek vagyunk, akkor a folyó mentén a régi falakat is láthatjuk. A Skansen Lejonet nem messze található innen, ami ennek az erődnek az "ikertestvére". Előbbi tetején egy korona, míg utóbbin egy oroszlán található.




Göteborgi operaház (Göteborgsoperan): aránylag modern épület, amit a folyópart mellett közvetlenül találunk, szerintünk mindenféleképpen érdemes útba ejteni. A darabokról sajnos nem tudunk nyilatkozni, mert nem vagyunk opera rajongók :-)




A kikötő: Ezt egy kicsit elnagyolva fogalmaztuk meg, mivel gyakorlatilag a folyópart egy nagy része kikötőként üzemel. Láthatunk mindenféle méretű és rendeltetésű vízi járművet, az egyszerű lakóhajóktól, a hadihajókon át, egészen a hihetetlen méretű tengerjárókig.




Feskekörka (halpiac): nevéből adódóan ez egy egyszerű halpiac, kívül megőrizve régi stílusát, belül mostani (annyira, hogy éppen most is felújítás alatt áll) köntösben találjuk. Az épületen kívül és a bejáratnál érdekes fotókat és információkat láthatunk a a piac történetéről. 



Vásárcsarnok (Saluhallen): ha Budapesten valakinek a kedvence a Nagy Vásárcsarnok, akkor svédországi megfelelőjét megtalálhatja itt. Lehet vásárolni és helyben fogyasztani is, gyakorlatilag bármit, de egy dologra figyeljetek: hétvégén gyakorlatilag egy gombostűt nem lehetett leejteni. Inkább hétköznap nézzétek meg.  





A fenti látnivalók Haga és Inom Vallgraven negyedekben találhatóak: előbbiben inkább a kézműves és az egyedibb termékek, míg utóbbiban a modernebb üzletek, kávézók és plázák találhatóak. 






 
És a folyó parttól távolodva:

Liseberg: Skandinávia egyik leglátogatottabb vidámparkja, mindenféle hullámvasúttal és körhintával (kb. 42 db). Hát, készüljünk fel a tömegre és arra, hogy nem lesz olcsó. A karácsonyi vásár is itt található, a sima felnőtt belépő (ami csak egyedül a belépésre jogosít ~4500 HUF). 



 

Pálmaház (Trädgårdsföreningen): jó program lehet szintén, ha valaki szereti a növényeket és/vagy már egy kicsit elege van a hidegből. 


Világkultúra Nemzeti Múzeuma (Världskulturmuseet): mi a Mexikóval kapcsolatos kiállítás okán figyeltünk fel rá. Több tárlattal, ingyenes belépéssel és csomagmegőrzővel várnak. Hideg, esős időjárás esetén, vagy akár a hazaút előtt ideális programlehetőségeket ad. Saját étterme és kávézója is van, ami elég nyugis.





Slottsskogen park: ez egy 137 hektáros park Göteborg központjában. Nekünk az egyik személyes kedvencük volt a városban. Méretéből adódóan kiadósabb sétákra és futásokra is alkalmas, de egész jópofa dolgok vannak elrejtve benne, mint például kisállat simogató, ingyenes állatkert (madarak, lovak, kecskék, rén- és jávorszarvasok, pingvinek vagy éppen fókák). A terep is Göteborghoz igazodik: teljesen váratlanul lakóépületnyi sziklák emelkednek elénk, amiken föl/le kaptatunk. Sokan látogatják, de a nagy helyen eloszlanak az emberek.









Oscar Fredrik templom: egy evangélikus templom nem messze Slottsskogentől. Egy igen impozáns és szép épületről van szó, vallástól függetlenül érdemes 1-2 pillantást rávetni, 
 
Göteborgi botanikus kert (Göteborgs botaniska trädgård): Állítólag Európa egyik legnagyobb botanikus kertjéről van szó. Ami biztos, hogy elég nagy területen helyezkedik el (175 hektár) és igen változatos növényvilágot mutat be, különböző üvegházakkal és tematikus kertekkel. A belépés díjtalan, de ha gondoljuk, akkor támogató jegyet is válthatunk (20 SEK / ~700 HUF). A kiadós séta garantált :-) 





Fürdőzés: gyakorlatilag a hideg elleni menekülés egyik formája szintén. Mi végül is időhiány miatt már nem mentünk be. 

És a kirándulás :-)

Finnsmossen, Axlemossen tavak:
Ha a Slottsskogen park nem elég a csatangolásra, de nem igazán mozdulnánk ki a városból, akkor kiindulási pontnak ideális az imént említett Botanikus kert, az autópálya-bevezető túloldalán. A Japán kert felé kisétálva egy remek erdős területen találhatjuk magunkat, melyben kisebb tavak körüli ösvényeken sétálhatunk. Pár perc séta után jelentősen kevesebb emberrel találkozunk már. Ha egy kis nyugalomra vágytok, akkor nézzétek meg!





Ahova sajnos nem jutottunk el, de érdemes megfontolni: 
Delsjön és Harlanda tó: Lisebergtől kb. 5 és 9 kilométernyire találhatóak. Sajnos idő hiányában nem jutottunk el ide, de itt is egész jónak tűnő kirándulási lehetőségeket találtunk.

Gotaleden: Ha visszamegyünk Svédországba, ez lesz amin tuti elindulunk! 77 km / 9 szakasz. Nagyon szép útvonallal és igényes weblappal + infrastruktúrával megtámogatott túraútvonal.


Hamarosan folytatjuk a Göteborg melletti szigetvilág bemutatásával, addig is, ha érdekel Titeket a többi kalandunk, vagy csak szeretnétek szép képeket nézegetni, akkor kövessétek figyelemmel az Insta oldalunkat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négy nap a Halászok útján

3+3 pont - mit szerettünk és mit utáltunk Indiában

Lisszabon - az ellentétek fővárosa