Sintra - a kihagyhatatlan látnivaló

Ahogy írtam Lisszabon egy kicsit más volt, mint amire számítottunk az előzetesen elolvasott beszámolók alapján. Sintrai élményeinket eredetileg a fővárosi poszt részeként mutattuk volna be, de pont ez volt a bajunk, hogy a legtöbben Lisszabon egyik látnivalójához sorolták a Belém-torony és a Pastel de Nata között (igen, az utóbbi egy sütemény...) 


A száraz wikipédiás copy-paste posztoktól most is megkímélünk mindenkit, ezekkel már tele az internet, szóval 
- röviden: érdemes meglátogatni ezt a várost. 
- bővebben: tervezni, szervezni és újratervezni, mert tényleg nagyon sok érdekes és annál látványosabb célpontot is ki lehet választani. Hogy mit érdemes meglátogatni? Nehéz döntés lesz, kezdjük lépésről lépésre!

Mikor menjünk?
Ha lehet akkor hétköznap és ne hétvégén. Mi azt tapasztaltuk, hogy vagy nyitásra vagy 13 óra után érdemes odaérni. Közte csak özönlenek az emberek. 

Hogyan juthatunk el Sintrába?
Vonat: a No.1 megoldás, mert 40-45 perc alatt kivisz Rossioról, Sete Riosról vagy Orientéről. 
Aki ismeri a blogunkat, tudja, hogy hajlunk a low budget megoldások felé. A felnőtt jegy 2,3 €/fő és kb. 20 percenként járnak oda-vissza a járatok napközben. A jegyet szintén a Via Viagrem kártyára lehet rátölteni, ha még nincs ilyenünk, akkor az +0,5 € lesz fejenként.
Ja igen, Sintrába NEM lehet online jegyet venni a vasúttársaság applikációján keresztül... Először azt hittük, hogy bug-os az app, de csak szimplán valamiért nem engedik. Szóval marad a sorbanállás vagy az 1-2 jegyautomata, ami nem biztos, hogy működik. Reggel 8:20-kor már csigáztak a sorok a pályaudvar jegypénztárainál, szóval tényleg érdemes korábban kelni.

Reggel 8:26-os sorbanállás a pénztáraknál

A Rossio állomás kifejezetten szép volt

Taxi: kényelmes, de nem lesz olcsó. Egy háromtagú magyar család aznap 140 €-ból oldotta meg a dolgot. Összehasonlításképpen kettőnknek 9,2 € volt a négy vonatjegy.
 
Autó: Sintrában kevés parkolóhely van. A vasútállomásnál van egy kisebb parkoló, aztán beljebb nem sok. Ha ragaszkodunk hozzá, akkor a Sintra előtti vasútállomáson (Portela de Sintra) van egy nagyobb P+R. Az üres helyeket megcsípni itt, ahogy láttuk kb. 8-9 között van esély.

A vasútállomástól az óváros látnivalóihoz fel lehet sétálni. Szintemelkedés lesz benne bőven, de pont ez adja a környék szépségét, az építészeti megoldások mellett. Ha nem szeretnénk  sétálni, akkor választhatunk más alternatívát is, mert gyakorlatilag nincs olyan szárazföldi jármű, amibe ne próbálnának a vasútállomásról kilépve betuszkolni legyen az taxi, busz vagy éppen zenélő tuk-tuk. 



A látványosságokhoz már lehet online is jegyet venni: ezt nagyon erősen ajánljuk, mert ezzel elég sok időt megspórolhatunk a sorban állás helyett. Az sajnos nagyon nem mindegy, hogy melyik oldalon vesszük meg a jegyeket. Pl. a Quinta de Regaleira-be a város hivatalos weblapján(?) 23 €/fő áron kínálják a felnőtt belépőt, ami a hely saját honlapján és a pénztárban is 11 €-ba kerül. 

Ugyanitt található egy felsorolás az összes látnivalóról árakkal és egyéb infókkal. Elvileg van egy-két ingyenesen látogatható hely. Na, ezek kb. a Smaragdváros, Narnia és Asgard kategóriájába tartoznak. Vannak, de nincsenek. A Google maps, a Mapy.cz és a Waze appok segítségével is megpróbáltunk bejutni két ilyen helyre. Nem jártunk sikerrel, mert állandóan nem létező utakba futottunk. Komolyan olyan érzésem volt néha, hogy ezt a weblapot és magát a várost is ugyan azok a csalók üzemeltetik, akik pár éve a budaörsi reptérre hirdették meg a Guns N' Roses koncertjét... 

A vár is egy dombtetőn lesz

A tervezésre visszatérve: bármilyen látványosság meglátogatása előtt ellenőrizzük le a hely saját weblapján, hogy tuti nyitva lesz-e aznap és mettől-meddig lehet látogatni. Ez Portugáliában alapból nem evidens. Sőt, látogatásunk előtt egy héttel a sintrai látványosságok egy sztrájk miatt zárva is voltak. Kár lenne ilyenért egy egész napot bukni. 

Ritka alkalom, amikor emberek nélküli utcaképet lehet elcsípni


A Quinta de Regaleira-t mi nagyon ajánljuk, mert minden van benne, ami menő: saját földalatti labirintus, inverz torony beavatásokhoz, díszes kápolna, palota és még sok más látványosság. 2-3 óra minimum és egy nagy adag türelem kell hozzá, de megéri!

Az épületek magukért beszélnek




Az elképzelés...


...és a valóság!


Evés-ivás: meglepő módon nem lesz olcsó. A vasútállomás környékén még kb. lisszaboni szinttel találkozhatunk, de beljebb már combosabb árak vannak. Azt a mondatot ezidáig még sosem hallottam angol turistától, hogy ez nekünk drága..., a 16 €-s szendvics irányadó lehet. A vasútállomásnál "csak" 10 € volt a hotdog. 

Csomagmegőrzés: 
Ha este megy a gépünk, egy utolsó nap Sintrában még simán belefér. A vasútállomáson vagy pl. a mellette található szuvenír shopban ott hagyhatjuk a csomagjainkat. Mi az utóbbit tettük, így a további 10% kedvezmény mellett még néhány érdekes infót is megtudhattunk a környékről. 

Idegenvezető: 
Előre is foglalhatunk vagy a helyszínen is elcsíphetünk egyet (igazából három tuk-tuk sofőrre jut két ajánlkozó idegenvezető, szóval nem nagyon kell erőlködnünk a felderítéssel). Mondjuk simán megspórolhatjuk az audio guide-ot vagy a saját bejáratú idegenvezetőt, mert mindenhol vezetnek kisebb-nagyobb csoportokat, így ha nem akarjuk hallani az információkat az aktuális látványosságról, nos akkor is fogjuk :)

Ezt szó szerint mindenki látni akarja :-)


Összefoglalva: sajnos nem olcsó, nagyon népszerű (=zsúfolt) célpont, de még így is megéri megnézni! 

Ha szeretnétek a többi kalandunkra is velünk tartani, akkor kövessétek be Insta oldalunkat is!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négy nap a Halászok útján

3+3 pont - mit szerettünk és mit utáltunk Indiában

Lisszabon - az ellentétek fővárosa